Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Apat


Če boste obiskali turistično kmetijo Apat na griču nad Gaberkami, s čudovitim pogledom na dolino, Šoštanjsko in Družmirsko jezero, Goro Oljko in Smrekovec, vas bodo razvajali z bogato ponudbo aktivnosti in sprostitve ter z okusno domačo slovensko hrano.

Kmetijstvo je v družini Apat, ki je bila pred skoraj 35 leti prisiljena zapustiti svoj prvotni dom na premogovniškem območju v Družmirju, že kar nekaj generacij. Pred dobrimi 20 leti so ambicije in poslovna žilica, čudovita lokacija kmetije v neokrnjeni naravi, vizija in ideje spodbudile pogumno odločitev, da živinoreji in pridelavi mleka dodajo še turizem na kmetiji. Danes se lahko pohvalijo s tradicijo stare domače slovenske hrane, s prenočišči in sproščanjem v krasnih apartmajih, z njihove kmetije pa pot vodi k številnim znamenitostim in turističnim točkam v Velenju, Šoštanju in Topolšici. Kmetija je izhodiščna točka za družinsko ali rekreacijsko potepanje po Spodnji in Zgornji Savinjski dolini.

Na griču nad Gaberkami s čudovitim pogledom na okoliške kraje, doline in vzpetine svoje goste razvajajo z zaseko, domačimi kolinami, štruklji, kislo juho, tudi zelenjavnih dobrot ne manjka. Zrnje za kruh, ki ga pečejo v krušni peči, sadje in zelenjava na krožnikih, vse je pridelano pri njih. Kmetija je obkrožena z drevesi starih slovenskih sort, iz katerih naredijo domače sokove, marmelade, sladice in še kaj. Danes kmetijo ob pomoči odlične kuharice mame Nade in očeta Ivana, za katerega pravijo, da še vedno nosi škornje gospodarja, vodita Peter in Laura. Pred leti sta dobri in prestižni službi v mestu zamenjala za škornje in podeželje. A ko pomislita na svoje življenje, v katerem jima dan bogati najmlajši član družine, Martin, sta prepričana, da življenja na kmetiji ne bi nikoli zamenjala.