Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Bek


Delavnost je vrednota, ki jo zakonca Bek zelo cenita. Uspešno sta združila dve kmetiji, kmetijske površine pa imata precej razdrobljene. Na moževi kmetiji skrbita za molznice, na ženini pa za breje krave in telice.

Na kmetiji v Tlakah, kjer sta si Srečko in Vida uredila dom, živita še njuna otroka Matej in Valentina. Vida je mladost preživljala na domači kmetiji v Tlakah. Z mlekom so se v sedemdesetih letih začeli ukvarjati njeni starši in ga vozili v bližnjo zbiralnico. Takrat je v vasi mleko oddajalo precej več kmetij kot danes. Že od malih nog je morala poprijeti za vsako delo, saj so bili njeni starši nekoliko starejši. Kmetijo je prevzela pred 17 leti, ko je po očetovi smrti ostala sama z mamo. Kot pravi, je živinoreja zelo zahtevna panoga, saj živali potrebujejo nenehno skrb.

Srečko je živel na kmetiji v Spodnjem Sečovem. Tudi njegovi starši so na kmetijo uvedli mlečno proizvodnjo. Srečko je v mladosti pomagal, nato pa se je zaposlil. Leta 2008 sta z ženo prevzela še njegovo kmetijo in jo združila v eno. Združena Bekova kmetija ima zelo organizirano proizvodnjo. Na moževi kmetiji v Spodnjem Sečovem imata v hlevu bike in molznice, saj sta tam urejena molzišče in hladilni bazen, medtem ko imata na ženini kmetiji v Tlakah telice in presušene krave, ki se prosto pasejo.

V vsem tem času sta poskrbela tudi za razvoj kmetije. Vseskozi sta posodabljala kmetijsko mehanizacijo, pred leti sta kupila prevozni bazen, s katerim mleko vozita k Janžeku, lani pa sta namestila mlekovod z mlečnimi enotami. Za prihodnost ne načrtujeta velikih investicij, želita pa si, da bi kateri izmed otrok nadaljeval njuno delo. V prostem času se Vida rada posveti starim vrtnicam, Srečko pa obišče kakšen bližnji hrib.