Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Belaj


Kašča sredi dvorišča domačije Podlinšek pripoveduje o izvoru kmetije, ki sega vsaj do 18. stoletja. V prvih generacijah je bila vodilna sila kmetije gozdarstvo, pri njih sta delovala tudi mlin in žaga, ki je danes spomeniško zaščitena.

Gozdarstvo in lesarstvo se je ohranilo vse do danes. Mizarske in tesarske storitve je na kmetiji prej opravljal Simonov brat Janez, zdaj pa podjetje nadaljuje nečak. Simon, ki upravlja 24-hektarsko kmetijo, nadaljuje predvsem mlečno proizvodnjo, ki sta jo vzpostavila že njegova mama Štefanija in oče Janez, ob tem pa še skoblja in impregnira les. Večino dela opravita Simon in soproga Anica, občasno jima pomagajo tudi njuni otroci, sinova Simon in Luka ter hči Marjeta s partnerjem Žanom in vnukom Teom, najstarejša hči Petra pa se rada vrne domov na obisk in tudi za pomoč.

Zdravje jim največ pomeni. Kvalitetno mleko je vedno odraz preskrbljene in zadovoljne živine, dobre krme in reda. Kmetija jim daje tudi veliko prvovrstne domače hrane, za katero Anica meni, da je najpomembnejša. »Spodbujati je treba domačo hrano. Zdaj se veliko govori, a smo že skoraj pozni,« sta prepričana gospodarja, ki zelo podpirata aktivnosti Mlekarne Celeia, in menita, da bi podobne projekte sledljivosti in promocije morali imeti na vseh področjih. Čeprav so ves čas vpeti v razvoj in načrte s kmetijo, pa so nedelje samo njihove. Takrat se odpravijo na planino upočasnit utrip življenja in si malce odpočijejo.