Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Benčina


Vinorodni okoliš Zgornjega Tinskega, družinska tradicija in naravne danosti še danes družino Benčič navdajajo s ponosom zaradi dolgoletne kvalitetne mlečne pridelave in bogate trte.

Miranovi predniki, ki so kmetijo postavili na noge, so v vas nad Žusmom prišli iz Primorske. Vse od začetka so kmetovali za lastno oskrbo in pridelovali mleko. Pred dobrimi šestimi desetletji, ko se je na domačijo primožila Ivanka, so po nekaj litrov mleka še v kanglah nosili peš s hriba v dolino. Za največji razcvet kmetije sta že takrat poskrbela pokojni Štefan in Ivanka, danes pa njuno delo nadaljuje najmlajši izmed štirih otrok, sin Miran z ženo Mileno. Vinorodni okoliš je tudi tej kmetiji dal razmere za pridelavo kakovostnega vina. Vinogradništvo je poleg mlečne pridelave v družini Benčina ostalo vse do danes. Ivanka po svojih močeh še vedno pomaga v gospodinjstvu, skrbi za nekaj manj kot 20 glav goveda, dva hektarja vinogradov in druga živina pa so več ali manj na Miranovih plečih.

Gospodar verjame, da je treba za kvaliteto mleka, ki ga okrog 60.000 litrov letno prispevajo v Mlekarno Celeia, pridelati kar se da naravno krmo in živini zagotoviti čim bolj kakovostne bivalne razmere. Da so dobro obdelane še tako strme površine, poskrbijo večinoma sami, ob konicah dela pa pomagajo tudi sosedi. V prostem času, ki ga je zelo malo, se radi družijo s sosedi, sorodniki, predvsem pa s hčerami, Patricijo, Moniko in Petro. Za prihodnost si želijo predvsem, »da bi prišel kakšen prvi pogon, ki bi pognal kmetijo naprej«, malo v šali malo zares pove Miran, ki si želi novih spodbud in boljših razmer, da bi se kmetija lahko ohranila še vrsto let.