Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Biderman


Ivan je že četrti rod družine Biderman. Skrbno gospodari s 36-hektarsko kmetijo v Panečah pri Rimskih Toplicah, kjer se najmanj od leta 1854 preživljajo le s kmetovanjem.

Na kmetiji, ki prehaja iz roda v rod, so se vse generacije ukvarjale z gozdarstvom in živinorejo, le da včasih bolj skromno in predvsem za lastno oskrbo. Zadnji dve generaciji sta poskrbeli za največji razvoj dejavnosti in viden napredek na domačiji. Še vedno sta pomemben del dogajanja na kmetiji Ivanov oče Ivan st. in mama Angela. Slednja skrbi za gospodinjstvo, oče pa po svojih močeh pomaga Ivanu, kjer potrebuje par rok. Trenutno skrbijo za 16 glav živine in pridelajo okrog 42.000 litrov mleka letno. Zase obdelujejo tudi manjši vinograd in vzredijo nekaj živine za meso, sadijo in sejejo, v hiši pa diši po doma pečenem kruhu, potici in drugih dobrotah.

Tako delo kot prosti čas se Ivanu odvijata v naravi. »Rad sem zunaj,« nam zaupa gospodar, ki zaupa naravnemu kmetovanju, brez gnojil in dodatkov. Ker ima kmetija dobršen delež površin v strminah in bregovih, je dobrodošla tudi pomoč Ivanove sestre. Kljub premagovanju strmin, vse pogostejšemu neugodnemu vremenu, stanju na kmetijskem trgu in divjadi, ki jim pogosto ponagaja, Ivan z veliko mero ljubezni do kmetije kljubuje vsem tegobam in vztraja. Uživa v kmetovanju in si želi nadaljevati tudi v prihodnje. Ob tem pa še, da bi mu uspelo obnoviti hlev. Večjih načrtov nima, raje bodo počakali, kaj bo prinesel čas.