Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Bizjak


Prireja in prodaja mleka v Mlekarno Celeia je glavni vir zaslužka Jožetu Bizjaku iz Letuša. Ta kraj je znan po poldnevniku, po katerem merijo točen srednjeevropski čas. Zgodovinsko pomembna je tudi Sulcerjeva gostilna, saj sta se v njej med drugo svetovno vojno pogajala Dolničar in Löhr o kapitulaciji Nemčije.

Korenine domačije Bizjak, po domače pri Mlinarju, segajo v leto 1907, ko sta Jožetova stara mama in njegov oče zgradila kmetijo. Na začetku so imeli šest krav in konje, nato pa so se začeli vedno bolj usmerjati v povečanje hleva in črede. Intenzivno prirejo mleka so začeli z nakupom molznega stroja leta 1972, uporabljati pa so ga začeli šele štiri leta kasneje s prihodom Jožeta iz odslužene vojske. Takrat so mleko vozili v skupno zbiralnico, zdaj pa ga tovornjak prevzema na domu, kamor mleko pripeljeta še sosednja kmeta.

Jože je kot najstarejši izmed treh otrok z usvojenim znanjem na kmetijski šoli in izkušnjami, ki so se dan za dnem bogatile, kmetoval na domačih tleh in kmetijo leta 2014 prevzel od svoje mame Vide. Da je hrana orožje in da je zdrava tista hrana, ki jo pridelaš doma, so besede, ki jih Jože pomni že od nekdaj.

Središče družabnega življenja v Letušu je gasilski dom, član gasilskega društva je tudi Jože. V svoji mladosti pa je veliko časa posvetil fotografiranju.