Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Blatnik


Plezališče Čreta je zadnja leta eno izmed najbolj priljubljenih slovenskih plezališč v poletnem času. Naravne plezalne stene, ki so v bližini kmetije Blatnik, vsako leto obišče mnogo ljudi.

Jožef Blatnik, po domače Urenič, je svojo mladost preživljal v družini s tremi otroki. Na kmetiji je bil vsak dan vedno poln obveznosti in dela, pa tudi trenutkov miru in radosti, ki jih prinese življenje na podeželju, v stiku z naravo. S prirejo in prodajo mleka so začeli okoli leta 1980. Sprva so ga 25 let vozili v Brode z motornim kolesom ali s traktorjem, včasih pa tudi peš. Danes mleko zbira tovornjak v bližini hiše, kjer je skupna zbiralnica.

Jožef in njegova žena Kristina živita na kmetiji s statusom gričevnato-hribovite kmetije. Površine v bregu otežujejo delo, zahtevajo več časa in več strojev, še vedno pa tudi veliko ročnega dela. Tu živijo tudi njuni otroci – Polona, Gregor, Jani in Joži. Jožef in Kristina sta od nekdaj doma in večino opravita sama, včasih, ko niso v službi, pa jima na pomoč priskočijo otroci. Časa, da bi naredil vse, kar si je zadal, ni nikoli dovolj, ko pa le lahko, se Jožef in Kristina rada odpravita na pohod s planinci.