Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Bornšek


Sredi simpatične vasice Stranice turistična kmetija Arzenšek gostom z veliko mero gostoljubja ponuja domače dobrote in prenočišča. Poleg turizma pa družina Bornšek s skupnimi močmi skrbi tudi za kakovostno mleko in vinograd.

Do vojne je bila na kmetiji, ki jo je leta 1800 kupil Anton Arzenšek, prednik današnjih lastnikov, vaška gostilna in trgovina. Med vojno je bila družina izseljena, po vojni pa se je takratna potomka Marjana poročila s sosedom Ivanom Borškom in s skupnimi močmi sta začela kmetovati. S soprogo in otroki je Ivan zgradil novo hišo, prenovil in dogradil hlev ter zastavil dobre temelje za naslednike. Pri razvoju kmetije mu je še kot mladenič precej pomagal sin Ivan ml., tako da je z leti zasedel njegovo mesto. S soprogo Franjo sta dokončala hišo, ob živinoreji in mlečni proizvodnji, s katero je začel že oče, pa sta izkoristila takratne dobre pogoje za kmečki in izletniški turizem.

Njihova kmetija še danes gosti mnoge obiskovalce in jih razvaja z domačimi dobrotami. Sredi vasice Stranice nudijo prenočišča in pogostitve zaključenim družbam, daleč naokrog pa so poznani po Franjini okusni domači goveji juhi. Goste razvajajo tudi s svojim vinom, sokovi, suhomesnatimi izdelki in drugimi dobrotami. Ivan in Franja še vedno vodita turizem in gospodinjski del, Ivan pomaga tudi v hlevu in pri strojnih opravilih, njegova pa je še skrb za vinograd in klet. Gospodar kmetije je pred leti postal sin Janez, pri tem mu pomaga partnerka Tina, občasno pa jim na pomoč priskoči tudi brat Aleš. Vsaka dejavnost in vsaka generacija je kmetiji nekaj doprinesla. Prepričani pa so, da je uspeh zagotovljen le, če si ves čas v gibanju, če vidiš delo in slediš kmetiji.