Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Bračko


Pridna, vestna in srčna zakonca Bračko, zelo navezana na kmetijo, si želita, da bi jo tudi v prihodnje dobro vodila ter da bi jima razmere še naprej omogočale kakovostno in cenjeno delo.

Predniki so kmetijo kupili in se od začetka ukvarjali z živinorejo. Redili so pitance in pridelovali mleko, dejavnosti pa sta pozneje najbolj razvila Janko in Magdalena. Za vzpostavitev naprednejšega kmetovanja sta morala postaviti nova gospodarska poslopja, nakupiti ustrezno mehanizacijo in dokupiti nekaj zemlje. Svojima otrokoma, Lidiji in Evgenu, pa sta z novo hišo zagotovila varen in prijeten dom. »Veliko nama pomeni, da smo si olajšali življenje. Zelo sva ponosna, da smo si vse uredili.« Do kruha sta pripeljala tudi svoja otroka, ki se staršem rada zahvalita z občasno pomočjo, predvsem pa z radostjo, kadar se na domačiji zbere šest vnukov.

Nedelje, slavja in prazniki so nekaj najlepšega, saj se zbere vsa družina. »Luštno je, kadar je miza premajhna,« se nasmejita, še lepše, kadar je polna domačih dobrot izpod Magdaleninih rok. Kot odlična gospodinja svoje bližnje razvaja z domačih kruhom, pecivom in starimi tradicionalnimi jedmi. V ospredju je še danes mlečna pridelava, oddata okrog 45.000 litrov, zase pa doma vzredita kakšno svinjo, naredita domače suhomesnate dobrote ter sejeta in sadita povrtnine. Domača hrana in kakovostni pridelki so tisto, kar največ šteje, zato vedno gledata na higieno in red v hlevu ter se trudita, da je delo pravočasno opravljeno. Čeprav je še vedno veliko dela, si vendarle rada oddahneta, vzameta čas zase, še posebej za kakšen izlet v okviru društev, v katerih sta dejavna, ob zimskih večerih pa za kartanje s sosedi.