Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Breznik


Na kmetiji Breznik so se vsa leta ukvarjali z živinorejo, včasih so gojili tudi hmelj. Danes se Andrej in njegova mama Angela preživljata predvsem z mlekom.

Kmetija Breznik s Črnega Vrha pri Taboru prehaja iz roda v rod že vrsto let. Včasih so tako kot večina kmetij v Savinjski dolini gojili hmelj, vendar so ga z leti opustili, saj so imeli premalo površin za zadostno količino. Po očetovi smrti je ob bok mami stopil sin Andrej, še kot otrok, komaj deset jih je štel, in prevzel vajeti kmetije. Danes obdeluje okrog 14 hektarjev zemlje, toplino doma pa omogoča tudi nekaj malega gozda.

Kljub težkim časom sta z mamo zgradila nov hlev, kupila prve stroje za pomoč pri obdelovanju kmetijskih površin, povečala število živine in vpeljala mlečno proizvodnjo. V zadnjem obdobju odda okrog 60.000 litrov mleka letno in ga v lastnem prevoznem bazenu vozi v Tabor. Želi si še posodobiti pridelavo mleka in vpeljati mlekovod ter vzdrževati to, kar so ustvarili njegovi predniki in on sam.

Gospa Angela je tudi veliko pekla, za dogodke, poroke in veselice, a leta naredijo svoje in stvari, ki jih imaš rad, ne moreš več početi. »Dokler si mlad in zdrav, je prav dobro živeti na kmetiji. Ker lahko delaš. In ni bilo težko, saj so nas tako že od malega učili in vzgajali. S kmetijo smo živeli,« se gospa Angela spominja svoje mladosti.