Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Brezovšek


Najmlajši, deseti brat družine Brezovšek je že v svoji mladosti pogumno zasedel mesto gospodarja. Vse od takrat predano, z veliko mero ljubezni in modro vodi svojo kmetijo v Razgorcah pri Vojniku.

Še kot mladenič je Marjan ostal brez očeta in kmalu tudi brez mame. S komaj 21 leti je kot najmlajši, deseti brat prevzel 15 hektarjev veliko kmetijo, katere korenine segajo vsaj v leto 1913. Nekoč majhno kmetijo, kjer so kmetovali predvsem za lastno oskrbo, je Marjan pozneje še s svojo ženo Metko ter ob pomoči bratov in sester začel razvijati. Vse od malih nog vajen delati je pogumno in trdno poprijel za delo, obnovil stavbe, a hkrati ohranjal dediščino, vpeljal mlečno pridelavo, vzrejo telic za obnovo črede, posodobil strojni park in moderniziral kmetijo, tako da se šestčlanska družina zdaj preživlja predvsem s prirejo mleka. Čeprav ni enostavno, narava in ljubezen do živine odtehtata trdo delo. Dandanes pomagajo tudi hčere, Katja, Klavdija, Sabina in Ines. Vsaka s svojimi zadolžitvami doprinesejo, da je na kmetiji vse hitreje postorjeno.

Zase doma pridelajo skorajda vse, od mesa do zelenjave, domačih sokov, mlečnih izdelkov in domače kupice, ki jo rodi vinograd. Ob večjih akcijah se na domačijo še danes radi vrnejo Marjanovi bratje in sestre, dobro pa se povezujejo in sodelujejo s sosesko. Gospodarja si želita, da bi lahko ohranili, kar so ustvarili v teh letih, in da bi se s tovrstnimi dejavnostmi dalo shajati skozi mesec. Kljub delu pa mora vedno ostati kaj časa za sprostitev v vinogradu, za oddih in preživljanje prostega časa v naravi in z družino.