Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Brglez


Tri generacije skupaj skrbijo za kmetijo Brglez in prav vsaka prispeva svoj neprecenljivi delež. Dobra volja pa je potrebna, da je delo kakovostno in pravočasno opravljeno, pravijo v tej družini.

Ivan še vedno vodi kmetijo ob pomoči staršev, Milana in Martine, ki sta zaslužna za zametke današnje podobe kmetije. Ob službi soprogu pomaga tudi žena Simona, kolikor dopuščajo šolske naloge, pa še otroka, Martin in Lucija. Simona, ki se je k njim primožila s še večje kmetije z razvitim kmečkim turizmom in bogatim vinogradništvom, je bila vajena dela, tako da je brezkompromisno pomagala možu razvijati kmetijo in jo nekoliko posodobiti. Z njeno družino si pomagajo z nasveti in stroji, drugače pa večino dela opravijo sami. Osrednja panoga na kmetiji je živinoreja, prireja mleka in vzreja pitancev, domače vino rodi okrog 2000 trsov v vinogradu, imajo pa tudi nekaj gozda.

Letno prodajo okrog 120.000 litrov mleka in skrbijo za dobro počutje 80 glav živine. Zase doma pridelajo čim več hrane, za doma pečene dobrote pa poskrbita Martina in Simona, ki tako bližnje kot udeležence dogodkov, ki jih pripravljajo z aktivom kmečkih žena, razvaja s svojimi sladkimi dobrotami. Ivan sledi smernicam in usmeritvi razvoja kmetijstva, zato se rad udeleži tečajev in predavanj govedorejskega in strojnega krožka. Z novim znanjem tudi lažje načrtuje prihodnost kmetije. Potihem si želi nekoliko prijaznejših časov.