Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Britovšek


Obe generaciji, ki skupaj delata na kmetiji Britovšek v Škalskih Cirkovcah pri Velenju, sta si edini – življenja na kmetiji in podeželju ne bi zamenjali za nič na svetu.

Ko se je Mira primožila na kmetijo k Branku, je gospodarila njegova mama Cilka, ki je kmetijo postavila skupaj z možem Francem. Takrat so imeli dojilje, sejali so vse vrste žita, pitali bike, po njeni smrti pa sta Branko in Mira nadaljevala tradicijo. Na začetku sta hodila še v službo, da sta lažje zgradila nov hlev. Ko sta prišla otroka, Aleš in Anja, sta pustila službi ter se popolnoma posvetila vzgoji in kmetovanju. Dejavnosti kmetije sta z leti preusmerila v mlečno proizvodnjo, nekaj malega pa sta v družinsko blagajno prinesla tudi gozdarstvo in zimska služba.

Otroka sta odraščala s kmetijo in vse od malih nog pomagala, pridna pa sta bila tudi v šoli. Hči se je izšolala in odšla v službo, Aleš je ostal doma in leta 2014 postal mladi prevzemnik. Skupaj s partnerico Tino želita čim bolj posodobiti in modernizirati kmetijo, za ugodnejše bivanje pa načrtujeta tudi obnovo hiše. Vse to bo nekoliko lažje ob Aleševi službi, saj samo kmetovanje ni dovolj za dobro življenje vseh članov družine. Čeprav je Mira na videz zelo mirna in pridna, z možem delita malce bolj divjo strast do motorjev in sta aktivna člana motokluba, dolga leta pa sta bila tako ali drugače dejavna na raznih področjih v kraju. Očetovo pripadnost in predanost kraju kot član sveta krajevne skupnosti nadaljuje Aleš, Tina pa je tudi prostovoljna gasilka.