Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Čadej


Na kmetiji Čadej niso ponosni le na certifikat ekološkega kmetovanja, ampak tudi na svojo zgodovino, saj se je na njihovi kmetiji odvilo že mnogo zgodb. Zadnjo nam pripoveduje Karel, ki mu je z ženino pomočjo uspelo spisati uspešno zgodbo. Kmetija slovi po kakovostnem ekološko pridelanem mleku, pa tudi po odličnih mlečnih in mesnih izdelkih, ekološki zelenjavi in sadju ter domačem jabolčniku.

Da tukaj življenje teče že več rodov, potrjuje letnica 1827, vrezana na staro hišo. Predniki so se dolgo preživljali s kmetijstvom. Že Karlovi starši so imeli v hlevu nekaj molznic, mleko pa so vsak dan nosili v manjšo mlekarno v Dobje pri Planini. Sprva peš, pozneje so ga zbirali s traktorjem. Kot edinca so starši Karla že od malega navajali na prevzem kmetije.

Z ženo sta vseskozi stremela k čim bolj kakovostno pridelani hrani, zato sta se pred 16 leti odločila opustiti konvencionalno kmetijstvo in se usmerila v ekološko pridelavo. Poleg mlečne proizvodnje se ukvarjajo še s sadjarstvom in zelenjadarstvom, svoje pridelke pa prodajajo na tržnici v Celju in Šentjurju. Pred nekaj leti so se Čadejevi odločili za registracijo dopolnilne dejavnosti predelave mleka na kmetiji, saj je že Karlova mama izdelovala razne mlečne izdelke. Z ženo izdelujeta jogurte, skuto, sirotko in mlečne namaze. Mleko prodajajo tudi v mlekomatih v Šentjurju in Celju. Vse te dejavnosti pa zahtevajo veliko časa in vloženega dela, zato je neprecenljiva pomoč otrok, Lidije, Roberta, Blaža, Urške in Francija. Slednji namerava v prihodnosti prevzeti družinski posel.

Leta 2016 je kmetijo Čadej doletela posebna čast. V sklopu prireditve Praznik kozjanskega jabolka je dobila dovoljenje, da lahko uporabi blagovno znamko Sožitje – Kozjanski park, ki jo dobijo le najbolj kakovostni in okolju prijazni izdelki s Kozjanskega in Obsotelja.