Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Cajhen


S složnostjo, timskim delom, medsebojnim spoštovanjem in pozitivno mislijo »vse gre in nič ni hudo« na kmetiji Cajhen Bele, po domače pri Orglež, družinski člani orišejo svojo zgodbo.

Na kmetiji Cajhen Bele živi Barbara z možem Darkom, sinom Gašperjem ter starši Ivanom in Štefanijo. Kmetija je bila nekoč hmeljarska, s pridelavo mleka pa se ukvarjajo že več kot 40 let. Barbara pove, da je njen oče Ivan že pri svojih 15 letih začel kopati skalnat hrib v bližini hiše, da je lahko postavil hlev. Iz svojega otroštva se Barbara spominja, da so mleko vozili v skupno zbiralnico na kmetijsko zadrugo s kolesom, kasneje z motorjem. Spominja se tudi, da je traktor vozila že v prvem razredu osnovne šole, ko še niti pedalov ni dosegla. Barbara je kmetijo prevzela pred desetimi leti in pravi, da je danes predvsem zaradi mehanizacije delo na kmetiji dosti lažje kot nekoč.

Kmetiji Cajhen Bele se po domače reče pri Orglež. Ime izhaja še iz časov, ko so v njihovi hiši izdelovali orgle, ene izmed njih pa so še danes ohranjene v cerkvi svetega križa nad Belimi Vodami. Na kmetiji je Cajhnov kozolec, nekoč streha za kmečke vozove ter druga kmečka orodja in naprave, danes pa pravi mali etnološki muzej.

Kakšna bo prihodnost kmetije pri Orglež, bo pokazal čas. Želja družine je, da bi mlečno pridelavo nadaljevali v takem obsegu kot do zdaj.