Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Čakš


Kmetija Čakš s Spodnjega Tinskega je klasična slovenska kmetija. Sprva so se s kmetijstvom ukvarjali bolj samooskrbno, z leti pa so se razvili v živinorejsko kmetijo s poudarkom na mlečni pridelavi.

Ko se je na kmetijo pred več kot 30 leti primožila gospa Jožica, sta se tast Leopold in tašča Viktorija že dlje časa ukvarjala z mlečno pridelavo. Takrat so skrbeli za 16-glavo živino, potem pa z leti stalež postopoma povečevali, tako da danes skrbijo za dobro počutje kar 44 glav goveda. Zasnovo današnje kmetije so postavili Brankovi starši, z ženo Jožico pa sta kmetijo nadgrajevala z modernizacijo in posodobitvami. Vztrajnost in požrtvovalnost sta recept za količino in kakovost mleka, ki ga letno za izdelke Mlekarne Celeia prispevajo več kot 110.000 litrov.

Kljub precej veliki kmetiji in obilici dela Branko opravlja še dodatno dejavnost strojno-gradbenih storitev, tako da za večino rednih dnevnih opravil poskrbi Jožica. Njuni otroci, Sašo, Janja in Mateja, so že odšli svojo pot, a se z veseljem vrnejo domov in pomagajo predvsem v konicah dela. Kljub zaposlenemu dnevu Jožica rada ohranja vaško tradicijo in peko kruha v domači krušni peči, svoje dobrote pa prispeva tudi v okviru aktivnosti Društva kmečkih žena Ajda. Ob rezini domačega kruha in kozarčku rujnega iz lastnega vinograda se vendarle tu in tam zberejo sorodniki v gorci in si vzamejo kaj prostega časa. »Včasih ni lahko, sploh glede na neizprosen tempo in še dodatne birokratske obveznosti, a vendarle bomo vztrajali,« nam še zaupa Jožica in doda, da je ohranjanje podeželja nujno.