Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Cokan


Sadove prizadevanja vseh na domačiji pri Žibret je opaziti na vsakem koraku. S svojim delom sledijo izkušnjam preteklih generacij, za nove rodove pa začenjajo nove izzive.

Ivo je svoje prve otroške korake delal na kmetiji, ki danes predstavlja njegovo življenje. Odraščal je skupaj z bratom in sestro, življenjska pot ga je določila, da ostane doma. Do šestdesetih let so se na kmetiji ukvarjali izključno s hmeljarstvom, pozneje so postopoma povečevali pridelavo mleka. Sprva so mleko nosili v zbiralnico v Zgornje Roje. Vozili so ga s kolesom, pozimi pa s sankami. Pozneje je kolo zamenjal tricikel. Leta 1984 so na kmetiji pridelali dovolj mleka, da so lahko postavili svojo zbiralnico.

Danes se na kmetiji razvijata dve dejavnosti: hmeljarstvo in pridelava mleka. Kmetija obsega 30 hektarjev površine, od tega je 10 hektarjev v najemu. Z ženo Majo sta ponosna, da se življenjski utrip kmetije nadaljuje. Spoštovanje do zemlje in živali ter veselje do narave sta združila v skupno poslanstvo. Kmetovanje sta izbrala kot način življenja, ne kot obveznost. In prav ta način razmišljanja sta prenesla na svoja sinova, Blaža in Janeza.

Da so Ivo in njegova družina polni energije in da jih ni strah novih izzivov, tudi ne dodatnega dela, potrjuje sodelovanje z Waldorfsko šolo Savinja Žalec. Učenci na kmetiji spoznavajo življenje z zemljo in živalmi, hkrati pa opravljajo nekatera kmečka opravila.

In prihodnost? Tako kot sedanjost, prepletena z mnogimi načrti in izzivi. Postaviti želijo nov hlev s ciljem omogočiti živalim dobro počutje. Že danes uresničujejo strategijo za ohranitev izvora črede, saj bodo le tako lahko pridelali najkakovostnejše mleko in tudi sami prispevali v mozaik uspešnega sodelovanja Mlekarne Celeia s slovenskimi kmetijami.