Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Cvenk


S predanostjo delu in ljubeznijo do kmetije sta Franc in Dragica svoje življenje posvetila kmetiji Cvenk, po domače pri Meden. Dosegla sta zavidljiv napredek na kmetiji, ki ga danes ponosno občudujeta.

Na kmetiji Cvenk živijo Franc z ženo Dragico, njuna hčerka Lidija z možem Konradom ter njun sin Tilen in hčerka Veronika. Kmetija pri Meden je bila sprva samooskrbna kmetija. Franc pravi, da je delal že od malega, saj mu je oče večkrat rekel, da prideta igra in učenje na vrsto, šele ko bo delo opravljeno. Franc se je zato učil le zgodaj zjutraj in pozno ob večerih ter si izredno želel na kmetijsko šolo v Maribor. Splet okoliščin mu je to žal onemogočil, zato se je zaposlil. Pri svojih dvajsetih letih je ostal sam z mamo in prevzel delo na kmetiji. Velikokrat se je zgodilo, da je takoj po končani službi na kmetiji delal vse do poznega večera.

Leta 1985 sta Franc in Dragica začela oddajati mleko v Mlekarno Celeia. Franc pravi, da so na kmetiji imeli konje vse do leta 1979, nato pa je leta 1980 kupil prvi traktor. Tej je sledilo še kar nekaj investicij.

V prihodnosti si Franc in Dragica želita, da bi se na kmetiji še naprej ukvarjali s pridelavo mleka. Po nepričakovanem in nenadnem zmanjšanju števila krav molznic si želita ponovno povečati pridelavo mleka.