Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Dečar


Simpatična zakonca Dečar sta ves čas veliko vlagala in gradila, da sta razvila kmetijo. Vse, kar oko zazna, je naredila roka gospodarja, ki je vse od mizarja, zidarja do kmeta, mesarja in ključavničarja.

Predniki so kmetijo kupili pred mnogo leti in začeli kmetovati predvsem samooskrbno. Angelina mama Marija se je po nekaj letih vrnila domov in kmetijo prevzela na željo brata in sestre. Konec šestdesetih let je začela skorajda znova, z le enim prašičem. Kot ena prvih na vasi se je usmerila v mlečno proizvodnjo. Komaj dve leti zatem je žal preminil njen mož Ciril, tako da je z majhno hčerko in mamo ostala sama. Tri ženske so s skupnimi močmi dolgo vodile kmetijo, skupaj delale, si pomagale, se podpirale. Ob strani ji je stal brat Ivan, predvsem pri košnji in drugih moških opravilih. Vse do leta 1983, ko se je Angela poročila, so vzdrževale in delale toliko, da so poskrbele za preživetje.

Z Rajkom se je kmetija začela razvijati. Kmalu so začeli kupovati prve stroje, leta 1986 so zgradili nov hlev in postopoma povečevali čredo, trenutno pa oddajo okrog 80.000 litrov mleka letno. V ospredje postavljata kakovost mleka, zato se trudita zagotoviti higieno in zdravo čredo, ki je ključna za uspeh. Danes je nekoliko lažje, pri delu jima pomaga tudi že hči Maja s partnerjem Dejanom, za veselje pri hiši pa poskrbijo trije vnuki, Tea, Vito in najmlajša Zala. Hči Jerneja trenutno živi v Mariboru in pričakuje naraščaj, ob priložnostih pa se rada vrne domov. Zakonca sta zelo aktivna tudi v kraju, Angela v aktivu kmečkih žena, Rajko v strojnem krožku, skupaj pa si v prostem času rada malo oddahneta ali kujeta načrte za naprej.