Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Deželak


Zgodbo o rasti in razvoju kmetije Deželak z Vrha nad Laškim nam je pripovedovala mama Angelca, ki je na kmetijo prišla leta 1964. Pravi, da je bilo veliko lepih, pa tudi težkih trenutkov, vendar jo je vztrajnost vodila, da nadaljuje svojo življenjsko zgodbo doma, na domači zemlji.

Angelca prihaja iz Trobnega Dola. Delo na kmetiji ji je bilo vedno izziv, kako preživeti in z zadovoljstvom spremljati sadove vloženega dela. Skupaj z možem Adolfom, po domače Dolfkom, sta skrbela za rast in razvoj kmetije, za otroški smeh in igrivost pa je poskrbela hčerka Angelca.

Mama Angelca se s ponosom spominja let, ko so leta 1965 kupili prvo kosilnico BCS in leta 1975 traktor Zetor. Da je kakovost vrhunska, potrjuje dejstvo, da oba delata še danes. Ko se je začel organizirani odkup mleka, so tudi na kmetiji Deželak pristopili k pridelavi te bogate bele surovine. Začeli so s štirimi glavami živine in mleko nosili k sosedu Štormanu, kjer je bila skupna zbiralnica. Mleko so oddajali dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. To je bila tudi priložnost za izmenjavo najnovejših novic in čas za druženje.

Če primerja življenje včasih in danes, mama Angelca pravi, da se je mnogo spremenilo. Včasih so na poljih imeli več kultur, ječmen, oves, pšenico, koruzo, peso … Marsikatero delo se je opravilo na roke. Danes so stroji v veliko pomoč, kmetija pa je specializirana le za pridelavo mleka in sejejo manj kultur kot včasih. Z leti je kmetija rastla in se razvijala. Danes imajo svojo mlekarnico. Postavili so tudi hlev, ki sprejme 23 glav živine.

Hčerka Angelca je vpeta v obveznosti v službi in doma, medtem ko je mož Marjan upokojen. Da so konci tedna drugačni, poskrbi Tadej, sin in vnuk, ki je svojo življenjsko pot zapisal računalništvu in si svoj kruh služi v Ljubljani. Rad se vrača domov, kjer pomaga na kmetiji in se razvaja z domačimi dobrotami.

Mama Angelca pravi, da je na kmetiji vedno veliko dela. Kadar ima čas, gre rada na Gorenjsko na obisk k svaku Ivanu. Zaupa nam še, da ceni povezanost družine. Kadar praznujejo rojstni dan, gredo vedno ven na kosilo. Pravi, da so to trenutki, ko so skupaj in si vzamejo čas drug za drugega.

Za leta, ki prihajajo, mama Angelca upa, da bodo za kmetijo uspešna. Želi si predvsem zdravje za vse družinske člane.