Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Deželak


Mnogokrat se sprašujem, kaj bo prinesel nov dan. Zadovoljstvo otrok, ki stopajo po sledeh, zapisanih z ženo Zinko in starši z delom, mi daje zavedanje, da je novi dan prinesel smisel. Smisel, ki se vpleta v življenje generacij, po sledeh, zapisanih z delom in trudom, ter s spoznanjem, da je življenje lepo.

Na kmetiji Deželak danes živijo tri generacije. Oče Marjan se je kot edini sin od petih otrok, po želji staršev in iz ljubezni do življenja v naravi, po končanem šolanju odločil za prevzem kmetije.

Marjanov oče Alojz in mati Marija sta se v mladostnih letih preživljala s prodajo jabolčnika in lesa. Leta 1972 sta začela s prirejo mleka, vozili pa so ga v vaško zbiralnico. Ta jim je nekoč predstavljala tudi druženje, izmenjavo znanja in pomoči. Od nekoč dvajsetih kmetij danes dajeta mleko v zbiralnico le še dve kmetiji. Ena od teh je Deželakova.

Leta 1974 so kupili prvi traktor, sledila je gradnja novega hleva. Leta 1997 so se na kmetiji odločili za korak naprej in se preusmerili v prosto rejo, kmetijo pa povečali z izgradnjo prizidka. Danes družina Deželak obdeluje 24 hektarjev lastnih površin in dodatnih 10 hektarjev v najemu. V lasti imajo tudi 20 hektarjev gozda in 70 glav goved. Prevladuje lisasta pasma.

Očetu Marjanu in njegovi ženi Zinki pri delu pomaga pet parov pridnih rok, sinovi Gregor, Blaž, Marko, Jure in Luka.

Marjan in Zinka poudarjata, da ljudem narava daje prvobitnost, in upoštevata nasvete Marjanovega očeta Alojza, ki pravi, da je poštenje na prvem mestu. Ko zapraviš ime, ga ne dobiš nazaj.