Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Dolinšek


Izjemno lepa in urejena kmetija Dernovšek stoji na hribčku sredi razvejanega Jeronima, obdana z bogatim cvetjem, obnovljenim starim kozolcem in skrbno urejenimi hlevi. Danes zanjo skrbi že tretja generacija Dolinškovih.

Na čudovitem pobočju razvejanega Jeronima, ki se ponosno sklanja nad najmlajšo trško naselbino Vransko, sta Ivan in Milena v zadnjih desetletjih zelo obogatila 40 hektarjev veliko kmetijo, ki jo je Ivan prevzel od svojega očeta. Družino preživljata z gozdarstvom in od osemdesetih let tudi s proizvodnjo mleka. Vse do danes sta širila kmetijo, nakupovala stroje, gradila in dokupila zemljo, obnovila objekte. Zdaj skrbno urejeno in lepo kmetijo krasijo bogate rože, na kmetiji pa vladata mir in sproščenost.

Ponosno sedita pred hišo in se v spokojnosti neokrnjene narave spominjata, kako je kmetija rasla in kako je bilo nekoč. Milena se rada spominja, kako sta nekoč obe s taščo, ki še danes živi z njima na kmetiji, molzli na roke in v kanglah nosili ali s traktorjem vozili mleko v zbiralnik v Prapreče. Potem presenečena ugotovi, kako sta imeli nekoč od 10 litrov mleka kar obe vsaka svoj denar. Z obžalovanjem doda, da danes ni več tako, mleko ni več dobro plačano. Kljub vsemu lahko s trdim delom marsikaj ustvariš.

Danes sama oskrbujeta kmetijo, vzrejata telice ter obdelujete kmetijske in gozdne površine. Kot nekoč se tudi dandanes družina zbere, zdaj že z vnučki, ter se z vozom odpeljejo od njive do njive, ki jih imajo širom po občini Vransko.

Večjih načrtov nimata, želita le uživati v tem, kar sta ustvarila, in upata, da bo katera izmed hčera nadaljevala njuno pot.