Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Draksler


Že več kot stoletje kmetija Tomc prehaja iz roda v rod. Vse od začetka z njo racionalno in skrbno gospodarijo, vsa ta leta pa je v ospredju živinoreja.

Na začetku so na kmetiji v Marnem kmetovali bolj skromno, predvsem za lastno oskrbo, veliko, 12-člansko družino pa je Markov stari oče preživljal kot furman. Markov oče Viktor in mama Zinka sta se pozneje usmerila v bolj tržno kmetovanje ter se pred 60 leti intenzivneje posvetila pridelavi mleka. Šestčlansko družino sta preživljala samo s kmetovanjem in poskrbela za viden napredek. Obnovila sta poslopja, nakupila nekaj prve kmetijske mehanizacije in postavila dobre temelje, na katerih zadnjih nekaj let s svojo ženo Viktorijo gradi Marko.

»Živeti na kmetiji je fajn,« pravi Marko, ki je kmet z izjemnim veseljem. Vse od malih nog je vedel, da bo nekoč ostal doma in skrbel za kmetijo. In čeprav danes ni lahko, še vedno z veliko mero dobre volje skrbi za udobno počutje živine in dobro obdelano zemljo. A pri delu ni sam, dnevno je ob njem njegova žena Viktorija, pogosto pa mu na pomoč priskočijo tudi otroci: hči Vesna s partnerjem Dušanom in hčerko Kajo, občasno tudi sin Gregor z družino, najpogosteje pa najmlajši sin Tilen s partnerico Barbaro. Velika družina, kar okrog 30 se jih zbere, se rada druži na domačiji, ob pokušini domačih dobrot, obujanju spominov in klepetu. So tudi predani gasilci, Marko rad zapoje, Viktorija pa se odpravi na kakšen pohod. Čeprav je dela vedno veliko in tudi načrtov ne manjka, si je treba vzeti čas zase in za bližnje.