Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Drame


Ob planinski pohodni in nekdaj zelo znani romarski poti do cerkva sv. Ane in sv. Marije stoji več kot sto let stara kmetija Drame z zanimivo zgodbo.

Pred stoletjem so bili na kmetiji Drame znani po vaški gostilni, obiskovalci sejmišč in romarji pa so k njim radi zahajali na domačo kislo juho. Tedanji Štrenklovi so poleg gostinstva tudi že kmetovali, redili so vole, večinoma pa so se ukvarjali z vinogradništvom. Zadnjih 50 let je glavna panoga na kmetiji Drame mlečna pridelava. Z mlekom je začel Benediktov oče Janez, ki je še danes lastnik kmetije. Vanjo je v vseh teh letih veliko vložil. Postavil je nov hlev, posodobil kmetijsko mehanizacijo, postavil nove silose, povečal tudi stalež živine. Njegovo delo zdaj nadaljuje Benedikt, ki trenutno za večino opravil poskrbi sam. Po šoli in službi mu pri kmetovanju na pomoč priskočijo tudi hčeri Jasna in Natalija ter žena Polona.

Precej strma kmetija s 16 hektarji zahteva veliko ročnega dela. Benedikt ga opravi večinoma sam in ob pomoči družinskih članov. Ob večjih konicah si pomagajo s sosedi, tudi prek raznih strojnih storitev. V prostem času si najraje nabere novih moči, malo odpočije in oddahne. A običajno je še takrat treba kaj malega postoriti, popraviti in urediti. Benedikt je tudi izjemen vinar, ki si lasti kar nekaj priznanj za najboljša vina – renski in laški rizling ter sauvignon, ki je bil nekdaj tudi zlato, županovo vino. »Včasih je več ostalo, lahko si vlagal v kmetijo bistveno več. Dandanes je veliko težje,« nam zaupa Benedikt. Tudi zato o prihodnosti še niso čisto odločeni, veliko pa bo odvisno od načrtov potomcev.