Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Drev


Delo v naravi in z živalmi za Ljudmilo in Vinka ni le pridobitna dejavnost, temveč tudi hobi. Poseben pečat kmetiji dajejo škotsko govedo, koze, ovce, mufloni, alpake in šetlandski poniji.

Kmetija Drev, ki jo domačini poznajo pod imenom Mlakužnik, ni poznana samo po reji različnih živali, zaradi katere jo obiskujejo naključni izletniki in otroci iz okoliških šol. Imajo tudi idilično urejen ribnik, ki ga krasijo lokvanji in pester vodni živalski svet.

Neizmerno veselje do narave, živali in kmetovanja je Ljudmili in Vinku narekovalo, da morata združiti prijetno s koristnim. Njuna kmetija ni velika, ima le 4,5 hektarja obdelovalne zemlje. Najela pa sta vso razpoložljivo zemljo, ki jo je bilo mogoče pridobiti, saj obdelujejo kar 32 hektarjev.

Gospodar Vinko je kmetijo prevzel od svojih staršev leta 2003, mleko pa prodajajo v Mlekarno Celeia od leta 1979. V hlevu, ki so ga zgradili na pogorišču starega leta 1981, redijo črno-belo in rjavo govedo.

Vinka in Ljudmilo veseli, da se je na kmetijo preselila hči Mia z možem Boštjanom. Upata, da ju bo ljubezen do kmetovanja zasvojila, kot je njiju pred mnogimi leti. Želje za prihodnost so usmerjene v nadaljevanje mlečne proizvodnje in gradnjo sodobnega hleva, ki bo omogočil prosto rejo. Ker se člani družine Drev zavedajo pomena kakovosti prehrane, razmišljajo tudi o vzpostavitvi dopolnilne dejavnosti, pridelave zelenjave.