Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Einfalt


Prvi podatki o kmetiji Einfalt, ki se je razvila iz nekoč delujočega mlina, segajo vse do leta 1700. Današnja gospodarica si želi kmetijo, na kateri oddajo okrog 120.000 litrov mleka, še nekoliko modernizirati.

Zemljo so dokupovali in skozi zgodovino kmetovali predvsem z živinorejo. S prirejo mleka in vzrejo bikov sta intenzivneje začela Kristinina mama Kristina in oče Anton Pučnik. Za njune potrebe veliko premajhen hlev je bilo treba na novo zgraditi, kupiti sta morala tudi nov traktor s priključki, ta je precej olajšal delo. Vsi štirje otroci, ki so zrasli na kmetiji, so dom z leti zapustili, nekaj časa so starši gospodarili sami, nato jima je v oporo pristopila hči Kristina. Že desetletje skrbi za kmetijo, s soprogom pa je na kmetiji veliko postorila. »Vse, kar je bilo treba in kar sva zmogla,« pripoveduje.

Kristina živi na drugi kmetiji, ki jo vodi njen mož Božidar. Tam redijo bike, na njeni domači pa krave in telice. Trenutno sama skrbita za obe kmetiji, predvsem ob koncu tednu pa prideta domov na obisk in tudi v pomoč hčeri Karmen in Tanja. »Če že delaš, si želiš nekaj ustvariti. Žene te želja po uspehu,« se izpove gospodarica, ki razkrije tudi svoje načrte, da bi kmetijo še modernizirala in si olajšala delo. Prostega časa ni veliko, če pa si z možem lahko vzameta te dragocene trenutke, si najraje oddahneta.