Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Felicijan


Prva posredna omemba gradu Stopnik, ki je v bližini Brankove domačije, je iz leta 1188. V gradu naj bi bila svoj čas zaprta Veronika Deseniška in tam dočakala tudi svojo smrt. Že okoli leta 1800 naj bi bil grad zapuščen.

O tradiciji dolgoletnega kmetovanja na kmetiji Felicijan priča kozolec iz leta 1862. Branko je kot edini sin izmed treh otrok kmetijo prevzel in nadaljeval delo svojih staršev. Mleko so sprva vozili v zbiralnico v Čeplje, nato nekaj časa v Brode. Velika prelomnica na področju prireje mleka je bila leta 1991, ko so zgradili nov hlev. Leto 1998 je prineslo novo pridobitev, in sicer mlekovod, leto kasneje pa lastni bazen.

Branko živi s svojo mamo Pavlo, katere pomoč in podpora sta vedno več kot dobrodošli. Večino časa preživi vpet v delo, ki ga prinaša življenje na kmetiji. Glavna dejavnost je prireja mleka, ima pa tudi 19 hektarjev gozda. Veliko olajšanje prinašajo stroji, ohranjanje moči pa pomenijo površine, ki so večinoma na ravnem.

Kondicija Branku nikoli ni predstavljala problema. Kljub delu in skrbem najde čas za pohode v hribe ali gore, z vsake gore pa prinese za spomin en kamen. Rad tudi smuča ali uživa v ritmih domače glasbe.