Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Fidler


Kmetija Fidler je ena izmed dveh kmetij na obrobju Šentjurja, ki še oddaja mleko. Ljubezen do zemlje, vztrajanje, trdo delo in spoštovanje živali se v družini prenašajo iz roda v rod. Te vrednote je na kmetiji moč čutiti na vsakem koraku.

Predniki današnjega gospodarja Slavka so kmetijo postavili okoli leta 1800. Dolgo so na kmetiji pridelovali zelenjavo in sadje za lastne potrebe ter kakšno žival za delo na poljih. Ko so majhno kmetijo prevzeli Slavkovi starši, Franc in Ana, se je začela postopna rast. Že od malih nog sta bila s sestro Vido vpeta v delo na kmetiji, saj takrat še ni bilo strojev, se spominja.

V družini so vedno stremeli k napredku, saj se zavedajo, da brez tega kmetija ne more biti uspešna. Njegov oče je že leta 1965 kupil traktor Zetor in olajšal marsikatero opravilo na kmetiji. Z njim so bili tako zadovoljni, da se jih je v tem času na kmetiji zvrstilo okoli deset. Ko se je tudi v tem delu Šentjurja začel organizirani odkup mleka, je mleko oddajalo skoraj dvajset kmetov, danes pa samo še dva: Skaletovi in Fidlerjevi. Slavko se še dobro spomni, da so imeli na začetku v hlevu pet krav. Ko je oče kupil prvi molzni stroj, ki je nadomestil ročno molžo, se je število krav začelo povečevati. Odkar pomni, so mleko vozili v zbiralnico k Skaletovim, le da so ga nekoč nosili v kanglicah, danes pa ga vozi s prevoznim bazenom.

Leta 1991 sta z ženo Bernardo prevzela kmetijo od ostarelih staršev. Ljubezen do kmetovanja, ki mu je bila položena v zibelko, mu je narekovala pot naprej. Skupaj z ženo sta kmetijo še povečala in posodobila. Poleg pridelave mleka imata še manjši vinograd in dva konja, za katera skrbita hčerki Darinka in Klementina. Za prihodnost kmetije ga ne skrbi, saj bo kmetijo prevzela ena izmed hčera.