Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Fric


Zgodbo kmetije Labotar so začeli pisati stari starši današnje gospodarice Milene. Zgodbo nadaljuje skupaj z možem Alojzom, sinom Alojzom in njegovo izbranko Valerijo. Domače ime kmetije Fric ima zanimiv izvor. Kot pripoveduje gospodarica Milena, naj bi njeni stari starši imeli na kmetiji labode, zato so jih sosedje začeli klicati Labotarji. Labodi so odšli, domače ime pa je ostalo.

Milenini predniki so se preživljali zgolj s kmetovanjem, nekaj malega tudi z gozdom. Imeli so kakšno živino, ki je služila za delovno silo, prodajo in lastno prehrano. Z leti se je kmetija začela razvijati, zametke novodobnega razvoja pa so zastavili Milenini starši, ki so začeli oddajati mleko. V sedemdesetih letih sta zgradila hlev in začela povečevati število živine. Z nakupom traktorja so si olajšali marsikatero opravilo na kmetiji.

Današnja lastnica Milena je bila edinka, zato ni bilo prevelike zadrege, kdo bo naslednji gospodar. V zakonu z možem Alojzom se jima je rodilo pet otrok: Slavica, Milena, Martina, Urška in Alojz. Medtem ko je Milena skrbela za živino, gospodinjila in pazila na otroke, je mož služil denar v železarni v Štorah. Tudi sin nadaljuje očetovo poslanstvo, saj je tudi sam zaposlen v štorski železarni.

Kmetijo bo prevzel najmlajši sin Alojz, saj so si sestre že ustvarile družine. S partnerko Valerijo želita ohraniti mlečno proizvodnjo, razmišljata pa tudi o izdelovanju mlečnih izdelkov na njihovi kmetiji, saj je Valerija izšolana inženirka živilstva in prehrane.