Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Gaber


Zelo srčna gospodarja, izjemno navezana na svojo zemljo in velika ljubitelja domačih živali, skrbno gospodarita na kmetiji konec ulice, s čudovitim pogledom na poljane in naravo Draže vasi.

Manjša kmetija v Draži vasi pri Ločah se dolga leta ukvarja predvsem z živinorejo. Stanislav jo je nasledil za starši, Ivanom in Jožefo. Precej osiromašeno kmetijo sta morala Stanislav in soproga Terezija postaviti skoraj v celoti na novo. Obnovila in zgradila sta nove objekte, posodobila strojni park, v najem sta vzela nekaj zemlje in se z dejavnostmi usmerila v mlečno pridelavo. Za njima je čas mnogih investicij, odpovedovanja in trdega dela, da sta postavila to, kar danes zazna oko. Trenutno oddata okrog 15.000 litrov mleka, redita še pitance, zase doma tudi prašiče, kokoši in zajce. Domače živali so del urejene domačije.

»Dekleta so že odšla,« pripoveduje mama o svojih treh otrocih. Doma je ostal sin Boris, ki je tudi njuna desna roka. Gospodarjev hobi je ježa, vožnja z vprego in skrb za konje. Kot ljubitelj konj je s svojo konjsko vprego pogosto pomemben del dogajanja v kraju, nič manj pomembno pa ni udejstvovanje Terezije v aktivu kmetic Zarja. Tako v okviru društva kot doma ohranja tradicijo domače in stare peke, tudi kuhe, najbližji pa najbolj uživajo v njenih slanih rogljičkih. V željah za naprej sta skromna, želita si le, da bi se kmetija ohranila in da bi se njuno delo nadaljevalo. Terezija in Stanislav živita za in s kmetijo, s svojo zemljo imata prav posebno vez. Verjamemo, da je ta ljubezen globoko v srcu prešla tudi na potomce.