Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Gobec


Več generacij dolgo zgodbo kmetije Gobec danes nadaljuje Darko z družino. Z ženo Natašo, očetom Antonom, mamo Faniko in teto Marijo. Za s smehom obarvan vsakdan poskrbijo hčerke Ema, Ajda in Julija.

Na kmetiji Gobec so mleko začeli oddajati, ko se je začel organizirani odkup. Tedaj so imeli le nekaj glav živine. Iz leta v leto so njihovo število povečevali, kolikor je to dopuščalo pridobivanje novih obdelovalnih površin. Nekaj časa so se ukvarjali z mlečno proizvodnjo in vzrejo pitancev. Po prevzemu kmetije pa se je Darko posvetil izključno mlečni proizvodnji.

Danes imajo približno 24 krav molznic in letno oddajo približno 100.000 litrov mleka. Zaradi velike količine oddanega mleka jim je uspelo pridobiti fiksni bazen, zato šofer s cisterno mleko prevzame kar na kmetiji. Od leta 2014 se Darko ljubiteljsko ukvarja tudi s čebelarstvom.

Na kmetiji Gobec se še danes trudijo ohraniti tradicionalne zajtrke. Darko se spominja, da so nekoč vsako jutro za zajtrk jedli krompirjeve žgance. Danes se na mizi ne znajdejo prav vsako jutro, kljub temu pa Fanika še vedno občasno obudi spomine na stare čase in družino že zjutraj preseneti z dišečimi krompirjevimi žganci.

Darko si želi ljubezen do dela na kmetiji prenesti tudi na hčere. Zato si že zdaj prizadeva, da bi hčeram delo predstavil na zabaven način. Za zdaj je pri doseganju tega cilja precej uspešen, saj mu na pomoč rade priskočijo Ema, Ajda in Julija.