Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Goličnik


»Kmet je poklic deseterih poklicev,« se zagotovo ne moti Marjan, gospodar kmetije Jesevnik, ki skrbno ohranja zapuščino preteklih rodov ter preudarno in smotrno kmetuje času primerno. Danes kmetija ni poznana le po mlečni proizvodnji, temveč tudi po odličnem zgornjesavinjskem želodcu.

»Veliko moraš znati, ali vsaj poskusiti,« meni lastnik kmetije, na kateri so generacije razvijale razne dejavnosti, vsaka posebej pa je pustila svoj pečat. Da se kmetija ponaša z zavidljivo letnico začetkov, govori tudi skoraj 200 let stara kašča. Skozi obdobja so gospodarji vedno kmetovali času primerno, na začetku samooskrbno, z nekaj živine in osnovnimi kmetijskimi dejavnostmi, pred približno 30 leti pa je pri njih živel kmečki turizem. Marjanovi starši, Pavel in Terezija, so nudili prenočišče in goste razvajali z domačimi dobrotami. Sčasoma so to dejavnost opustili in se intenzivneje posvetili mlečni proizvodnji, tako da je že skoraj 50 let ena izmed osrednjih panog.

Pavel in Terezija sta na kmetiji vzgojila kar sedem otrok. »Bilo je živahno,« se z nasmeškom spominja naslednik, ki je za starši prevzel kmetijo, ohranil obstoječe, zamenjal in posodobil mehanizacijo ter jo vsako leto sproti obnavljal. Glavna panoga še vedno ostaja mleko, na kmetiji so danes zelo znani po odličnem zgornjesavinjskem želodcu, nekaj pa v kmečko blagajno doprinese tudi gozd. Marjanu na kmetiji pomagata žena Barbara in brat Pavel, z njimi pa lepe trenutke preživlja tudi oče Pavel. Marjan, ki rad sodeluje pri dogodkih v kraju, verjame, da živiš, kakor si narediš, in da moraš delati tisto, kar je smiselno. Temu prepričanju bo sledil tudi v prihodnje. Ob tem si želi, da bi delali in živeli v miru.