Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Golob


Čeprav gospodar Roman meni, da je bilo včasih na kmetiji precej lepše, še danes s svojo soprogo in sinom predano skrbi, da se tradicija kmetije nadaljuje.

Pred dvema generacijama so predstavniki družine Golob kupili kmetijo Slepec v Topolšici. Pozneje so jo uspešno vodili starši današnjega lastnika Romana, ta pa je kot najstarejši sprejel odločitev staršev in s ponosom prevzel kmetijo. Včasih so delali s konji in vozili les iz gozda v Šoštanj. Po letu 1973 pa so začeli rediti krave in mleko takoj oddajati, najprej v bolnico Topolšica, kamor so ga nosili še v kanglah, pozneje v Mlekarno Celeia. »Nekoč je bilo lepše, bolj lagodno smo živeli,« se preteklih dni na kmetiji spominja gospodar.

»Vseskozi smo se pečali in matrali,« pravi Roman, ki je skoraj vse zgradil skupaj z ženo Matildo. Dolgo zaradi premogovniškega območja niso smeli graditi, čeprav si je srčno želel, da bi svoji družini postavil novo hišo. To mu vse do danes ni uspelo, tako da neizpolnjene želje ostajajo za naslednji rod. Sin Blaž že danes veliko dela opravi doma in staršem pomaga, da oddajo okrog 45.000 litrov kakovostnega mleka. Če kdaj potrebujejo pomoč, lahko vedno računajo tudi na hčer Martino, ki s svojo družino živi v Spodnji Savinjski dolini. Zaradi oddaljenosti pa se nekoliko redkeje domov vrača sin Robert, a vendarle otroci in vnuki radi obiščejo babico in dedka. Kositi pride pomagat tudi Romanov brat, drugače pa večino dela opravijo sami. Svoj mir in počitek Roman najde med čebelami. Kot strasten čebelar že vrsto let prideluje okusen domači med.