Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Golouh


Za lepo in urejeno kmetijo pri Pajman, ki leži ob glavni cesti Celje–Vojnik in je prejemnica številnih priznanj za najlepše urejeno kmetijo in okolico, že vrsto let z vsem srcem skrbi Ana Golouh.

»Rada sem doma, zato imam rada urejeno,« pripoveduje gospodarica, ki z veseljem ureja okolico kmetije, skrbi za cvetje in občuduje njihovo bujnost. Ana je prepričana, da se moraš kmetiji posvetiti v celoti. Le tako lahko uspešno obdeluje 31 hektarjev zemlje, pridela okrog 110.000 litrov mleka letno in skrbi za dobro počutje 50 glav črede. Po očetovi smrti je brez odlašanja pustila službo, ostala doma in z možem Ferdinandom začela kmetijo razvijati. Čeprav je bilo težko z dvema majhnima otrokoma, Mojco in Gregorjem, ter mamo Ano v oskrbi, pa jima je vendar uspelo veliko – dokupiti zemljo, postaviti nove objekte, nakupiti večino kmetijske mehanizacije in povečati mlečno proizvodnjo.

Danes večino dela v hlevu in na zemlji opravita skupaj s sinom Gregorjem, ob pomoči njegove partnerice Sonje. Nikakor ne bi šlo tudi brez hčere Mojce, ki se dnevno vrača in pomaga, kjer je potreben par pridnih rok. Čeprav je Gregor zaposlen in je služba na kmetiji nuja, si Ana močno želi, da se ta ohrani in gre naprej. »Na luštnem smo in veliko smo ustvarili,« se izpove gospodarica, ki je prepričana, da lahko s poštenjem in delavnostjo veliko ustvariš. In kadar gledaš svoje dosežke ter stene kmečke hiše, ki jih krasijo številna priznanja za skrbno urejeno kmetijo, si razumljivo želiš, da bi to cenilo še mnogo naslednjih rodov.