Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Gostečnik


Na kmetiji Medved na Radegundi nad Mozirjem, kjer je dolgoletna tradicija mlečna pridelava, nedolgo deluje tudi mala hidroelektrarna.

Na gorski kmetiji, kjer se že osem rodov spoprijema z bregovi, so vedno kmetovali predvsem z živinorejo in poljedelstvom. Delovna sila so bili dolgo voli, iz roda v rod pa so kmetijo postopoma gradili in razvijali. Današnjo podobo kmetije sta izoblikovali predvsem zadnji generaciji. Odkar so Jožetovi starši, Franc in Pavla, začeli oddajati mleko, so morali nakupiti tudi prve potrebne stroje, najprej kosilnico, čez nekaj let prvi molzni stroj in prvi traktor ter drugo mehanizacijo, ki je olajšala delo na kmetiji. Velika družina, starši, očetove sestre in šest otrok, je skupaj dobro skrbela za kmetijo, ki jo je Jože s svojo soprogo Ivico prevzel sredi osemdesetih let.

Odkar sta gospodarja, sta obnavljala objekte, nakupovala stroje in ohranila mlečno proizvodnjo kot glavno panogo, tako da letno oddata okrog 50.000 litrov mleka. Zase čim več hrane pridelajo doma, Ivica kot odlična kuharica poskrbi tudi za omamne vonje doma pečenega kruha in drugih dobrot. Strojna opravila so večinoma gospodarjeva naloga, v hlevu si delo razdelita, pomagajo pa tudi otroci. Najstarejši sin Luka ima veliko kmetijo v Slovenj Gradcu, s svojimi štirimi otroki pa se zelo rad vrne domov. Pri kmetiji največ pomaga najmlajši sin Lovro, občasno na pomoč priskoči tudi Klemen in s svojim sinkom razveseli babico in dedka. »Najbolj vesela sva, kadar pridejo najmlajši na počitnice,« pripovedujeta babica in dedek, ki del svojega prostega časa z veseljem posvetita tudi kraju.