Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Gračner


Gračnerjeva kmetija je povezana z zanimivo legendo. V njihovi stari hiši je bila gostilna, v kateri naj bi se večkrat ustavil razvpiti kozjanski razbojnik Franc Guzej.

Marijini stari starši niso imeli svoje zemlje, ampak so si denar služili kot najeti delavci na kmetiji. V želji po večjem zaslužku sta odšla na delo v Nemčijo. Tako jima je uspelo zbrati dovolj denarja za nakup današnje Gračnerjeve kmetije, v kateri je bila nekoč gostilna.

Sama kmetija je bila takrat precej manjša, zato sta jo povečala z dokupovanjem zemlje. Po njuni smrti so kmetijo prevzeli Marijini starši, Franc in Julijana. Kmetija je bila že takrat usmerjena v živinorejo, saj so v manjšem hlevu imeli dve kravi, nekaj volov za obdelovanje zemlje, telic in juncev. Poleg tega so za lastne potrebe na manjši njivi pridelovali zelenjavo, za dodaten zaslužek pa hodili obirat hmelj v Spodnjo Savinjsko dolino.

Mleko sta Marija in Stanko začela prodajati v sedemdesetih letih in ga s kanglami vozila k sosedu. Leta 1978 so pri njih doma uredili skupno zbiralnico, kamor je v najboljših časih mleko vsak dan pripeljalo 12 kmetov. Danes vztrajajo le še trije, a, kot pravi Marija, imajo zanimivo navado, ki se je ohranila vse od začetka. Vsako jutro imajo mlekarji nekakšen delovni sestanek, na katerem ob čaju in piškotih predebatirajo aktualne dogodke.

V vsem tem času sta veliko postorila tudi za podobo kmetije: zgradili so nov hlev, strojno lopo, hišo in vinsko klet, v celoti posodobili strojni park ter namestili mlekovod. Vse do danes, ko je kmetijo prevzel sin Stanislav, se je mleko ohranilo kot osrednja dejavnost, zase pa zredijo še kakšno živino in pridelajo čim več hrane v rastlinjaku.