Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Gračner


Pod Resevno v dolini Krajnčica je kmetija Gračner, tradicija katere se iz roda v rod prenaša že pet generacij. Današnji gospodar Štefan je vajeti prevzel leta 1971. Danes pa poleg njega na kmetiji živita še mama Marija in sin Andrej.

O dolgi tradiciji kmetije Gračner priča tudi kozolec iz leta 1911. Štefan pove, da je bil postavljen tistega leta, ko se je rodil njegov oče. Mleko so začeli oddajati že zgodaj in sprva kar na eno izmed zasebnih kmetij v Šentjurju, kamor so ga nosili s kanglicami. Šele pozneje se je začelo organizirano zbiranje mleka. Ob prevzemu kmetije je imel Štefan približno pet krav molznic in delovno živino.

Prvi traktor so kupili leta 1970, nekaj let pozneje tudi prvi molzni stroj. Skozi leta je Štefan število krav molznic povečal za kar trikrat. Danes ima 15 krav molznic, tako da je molža z molznim strojem že nekoliko težja, zato so kupili mlekovod. Mleko s prevoznim bazenom vozi na bližnjo kmetijo Mastnak – pri Kruhek.

Poleg mlečne proizvodnje se ukvarjajo tudi z vinogradništvom. Njihova gorca in vinograd sta tik nad kmetijo, za pridelano vino pa so prejeli že več priznanj. Tudi za prihodnost že imajo skovane načrte. V letu 2017 bodo namreč podrli stari kozolec in razširili hlev, saj jim je pred kratkim uspelo najeti nekaj obdelovalnih površin. Zatem načrtujejo tudi povečanje števila živine.