Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Grm


Kmetijo sredi urejene vasice Ljubnica, z dolgoletno tradicijo, ponosno vodita zakonca Grm. Ponosna sta tudi na vse, kar sta ustvarila sama, in na napredek, ki je viden še očesu tujca.

Anton in Romana sta izjemno ponosna na to, da je njuno dolgoletno delo vidno, da je viden napredek in da je trud s pridnimi otroki, ki cenijo dediščino kmetije, poplačan. Po tem, ko sta kmetijo nasledila za gospodarjem brez naslednikov, bila pa je v precej slabem stanju, ju je doletela še usodna nesreča, v kateri je pogorel hlev. Po požaru sta morala trdo garati in se odrekati, da sta zgradila nov hlev, postopoma sta nato povečala čredo goveda in vpeljala mlečno pridelavo. V prvem desetletju sta večino, kar danes zazna oko na kmetiji, postavila na novo.

Kmetijo, ki sedaj obsega okrog 23 hektarjev, v Mlekarno Celeia prispeva okrog 80.000 litrov mleka in omogoča raznoliko domačo hrano, vodita resno in odgovorno, ves čas stremita k dobri krmi in ugodnemu počutju živine ter sta velika zagovornika domačega. Domača slovenska hrana vsej njuni družini veliko pomeni. Kljub temu da sta predana delu, jima veliko pomeni tudi to, da lahko zaupata svojim otrokom, Urški, Mihu, Martinu in Špeli, ter jim prepustita dnevne obveznosti, kadar si vendarle vzameta čas zase, za sprostitev in oddih. Čeprav veliko dnevnih opravil opravita sama, pa kadar so doma, otroci radi sodelujejo. Dvorišče krasijo tudi številne predstavnice okrasne perutnine. Anton kot velik ljubitelj fazanov, pegatk, prepelic, račk, pavov in drugih lepotic rad skrbi za svojo kmetijo, še največ pa mu pomeni, da je sam svoj gospodar. Še naprej si želita dobro voditi kmetijo in upata, da bodo razmere na področju mlečne proizvodnje tako dobre, da bodo tradicijo lahko ohranili tudi nasledniki.