Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Guzej


Antonu Guzeju je bilo že v zibelko zapisano, da bo nekoč gospodar kmetije Ojstršek v Orehovcu, ki že več desetletij ohranja mlečno in vinogradniško tradicijo. Trdemu delu so v dokaz številna priznanja za kakovostno vino.

V veliki družini osmih otrok je bilo potrebno veliko odrekanja in že v otroštvu trdo poprijeti za delo. Anton je to še posebej izkusil na svoji koži, saj je že pri ranih dvanajstih, po očetovi smrti, veliko bremen prevzel na svoje rame. Pomagal je pri vseh opravilih in se tako izkazal za naslednika. Ko je bil še v šoli, so v dolino peš nosili prve litre mleka, pridelujejo pa ga že več kot 50 let. Čeprav je doma že dodobra zagospodaril, je kljub temu odšel še v službo. Najprej v Cinkarni, pozneje v Mlekarni Šmarje je zaslužil za lažje preživetje družine in kmetije.

Danes skupaj s soprogo Štefanijo skrbita za vinograd s 1800 trsi, za 10-glavo čredo mlekaric, prodata ogromno grozdja in pridelata več sort visokokakovostnega vina. Guzejev muškat, sauvignon in laški rizling so ponosni lastniki številnih priznanj. Danes je delo na kmetiji precej drugačno kot nekoč, se spominjata zakonca časov, ko so mlatili in kosili na roke. Vse od prvega traktorja leta 1975 naprej je vsak stroj precej vplival na tok dela. »Res je s stroji danes vse lažje, a hkrati tudi težje, ker je dohodek manjši in veliko več je birokracije,« nam zaupa gospodar. Rad se spominja tudi sproščenih druženj, ki so bila nekoč pogostejša. »Čez dan smo kopali, zvečer plesali in peli v gorci.« Tudi danes pri njih še zadoni glasba, kadar harmoniko raztegneta vnuk in zet, član zasedbe Mira Klinca. Ko se zberejo vse tri hčere, Urška, Andrejka in Metka, z družinami, je v njihovi hiši vedno veselo.