Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Holobar


Na kmetiji Holobar iz Migojnic je čutiti odprt duh za novosti. Tukaj se podjetnost piše z velikimi črkami, saj so s svojimi odločitvami in delom že pustili mnogo sledi.

Na kmetiji sta se sprva odvijali dve panogi, hmelj in mleko. Pred približno 15 leti so se odločili za specializacijo, pridelavo mleka. Kmetija obsega 30 hektarjev obdelovalne površine in v hlevu je povprečno 40 krav molznic. Podjetnost očeta Antona in sina Marjana je začutiti na vsakem koraku. Oče je z vztrajnostjo in ob podpori družine omogočil, da se je kmetija razvijala, delo je prešlo s konjev na traktorje.

Danes ima na kmetiji pomembno odgovornost sin Marjan. Prve življenjske izkušnje je pridobival na različnih delovnih mestih, pozneje pa ga je življenjska pot vodila nazaj v naravo, med kmečka opravila. K tej odločitvi ni pripomogla samo želja, ampak tudi ponos na starše, ki so v kmetijo vložili svoje življenje. Prav to zavedanje mu daje moč, da z ženo Valentino in otroki, Anejo, Aljažem, Urhom in najmlajšo Tinkaro, nadaljujejo zgodbo družinske kmetije.

Prihodnost kmetije je v Marjanovih rokah, ki v svoje delo verjame. Pravi, da je kmet brez zemlje kot taksist brez avta. Zato na opravljenem delu ne počiva. Načrti za prihodnost so že izoblikovani z željo povečati kmetijo in nadaljevati sodelovanje z Mlekarno Celeia, ki po njegovih besedah sprejema pravilne odločitve s poudarkom na varni hrani in spodbujanju slovenskega podeželja.