Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Hrastnik


Majhna, skromna, a lepo urejena kmetija Petkovnik svoj vinograd in zemljo razprostira v Lepi Njivi v Mozirju. Simpatični člani družine Hrastnik živijo v sožitju s celotnim krajem.

Odkar pomni gospodar Ivan, ki je kmetijo nasledil po mami Amaliji in očetu Mihu, se preživljajo z mlekom. Ves čas so se ukvarjali z živinorejo, na začetku pa so kot drugi tudi oni veliko sejali. Čeprav so manjša kmetija, imajo zase vsega dovolj – domačo hrano, svoj vinograd, kakovostno mleko. »Življenje na kmetiji je lepo, raje sem tu kot kje v proizvodnji,« pravi Ivan, ki večino kmečkih opravil opravi sam, žena Minka skrbi večinoma za gospodinjstvo in vrt, v prostem času pa rada šiva in je sploh vsestranska, nam zaupa njuna hči Janja. Take so tudi vse tri hčere, študentki Mojca in Janja ter osnovnošolka Jerneja. Poleg guljenja šolskih klopi rade pomagajo staršem, še raje pa v kraju sodelujejo s kulturnim in športnim udejstvovanjem.

Ivan, ki je kot najmlajši ostal doma, je v času svojega gospodarjenja z ženo obnovil hišo in garaže, zgradil novo strojno lopo, počasi in sproti pa obnavlja tudi hlev. Delajo počasi in kolikor lahko, čim več sami, ob konicah dela pa jim pomagajo tudi sorodniki, sosedje in prijatelji. Želijo si, da bi se mlečna proizvodnja ohranila, zato tudi podpirajo projekte, s katerimi se spodbuja pridelava kakovostnih domačih izdelkov. Še posebej pozdravljajo idejo o t. i. senenem mleku. Čeprav je preusmeritev draga, Ivan meni, da je tako mleko dosti kvalitetnejše in boljšega okusa.