Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Hrastnik


Lepota, povezanost in tradicija v neokrnjeni naravi so neizbrisne sledi v družini Hrastnik, ki se prenašajo iz generacije v generacijo. Optimizem in vztrajnost sta vpeta v prav vsako opravljeno delo, zato nadaljujejo tisto, kar je postalo del njihovega življenja.

Delo in ljubezen do zemlje družino Hrastnik ženeta, da obdeluje kar 23 hektarjev, predvsem v strmini, kar zahteva velike napore in mehanizacijo. Vse to delajo z optimizmom in željo, da se tradicija nadaljuje. Kmetija je bila prvotno usmerjena v več panog kmetovanja, da je dala dovolj za preživetje. Razdrobljena proizvodnja pa ni bila več obvladljiva. Odločili so se za tržno proizvodnjo mleka in leta 1985 začeli s prodajo mleka. Sprva so ga vozili v oddaljeno zbiralnico, k Rotniku. Vseskozi so povečevali proizvodnjo mleka in uspeli, da se danes mleko odkupuje neposredno na kmetiji. Redijo dve pasmi goveda, črno-belo in rjavo.

Naključje je narekovalo, da je leta 2008 Anton postal gospodar na kmetiji. Na njej živijo tri generacije. Anton in žena Hermina, njuni otroci Anja, Anže in Eva ter Antonova mama Jožefa. Mleko je njihov glavni vir dohodka. Veseli so, da mleko njihovih krav odkupijo slovenske mlekarne in da je v mlečnih izdelkih prodano potrošnikom. So zagovornik zdrave prehrane in podpirajo projekt »Brez GSO«.

V želji po nadaljevanju pridelave mleka na kmetiji bodo morali posodobiti hlev in si s tem olajšati delo. Življenje na kmetiji je zelo povezano z naravo, tako da podobno preživljajo tudi svoj prosti čas. Radi planinarijo, hodijo na morje, pozimi pa smučajo.