Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Hrovat


Mala kmetija sredi Radane vasi obstaja že vsaj od leta 1842. Na njej so razvijali razne dejavnosti, s poudarkom na sadjarstvu in živinoreji, na začetku pa je bila v njihovi hiši tudi vaška gostilnica.

V stari hiši, ki se ponaša z davno letnico s sredine 19. stoletja, je nekoč deloval nekakšen »pušn šank«, s kmetovanjem pa so se ukvarjali predvsem samooskrbno. S konji so predniki vozili kot furmani iz vaškega premogovnika v Slovenske Konjice. V času Jožičinih staršev, mame Angele in očeta Franca, so se usmerili v sadjarstvo, gojili so ribez in pred tem še jabolka, že takrat pa je bila osrednja panoga živinoreja. Z leti sta začela prodajati tudi mleko, tako da ga danes, ko je gospodarica Jožica, letno prodajo okrog 30.000 litrov. Kjer so starši končali, sta nadaljevala Jožica in njen mož Drago, danes žal že pokojni.

Jožici pri dnevnih opravilih pomaga večinoma sin Gregor, še posebej ob konicah dela pa na pomoč priskočijo sosedje in sorodniki. »Res nam vsi pomagajo, imamo dobre sosede,« zadovoljno pove Jožica. Ker so majhna kmetija, jo bo Gregor kot bodoči naslednik vodil ob službi. Jožica si želi, da bi se ohranili tradicija in dediščina, predvsem pa upa, da jima bo s sinom uspelo kmetijo nekoliko posodobiti, še posebej obnoviti hlev.