Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Hrovat


V planjah, med Dravinjo in Hudinjo, stoji kmetija Planšak z bogato tradicijo in družino, ki močno sooblikuje podobo celotnega kraja. Pogled s 25-hektarske kmetije, kjer je vse od začetka v ospredju živinoreja, sega do hrvaškega Sljema in avstrijskih Alp.

Pred dobrimi 25 leti so začeli s prirejo mleka, ob tem pa redijo plemenske telice, vzredijo nekaj bikov in zase pridelajo čim več hrane. Poleti živini zagotovijo pašo, skozi leto pa skrbijo za dobro krmo, saj verjamejo, da le to zagotavlja zdravje živine in kakovosten pridelek. Pred leti, ko še ni bilo mehanizacije, je bilo precej več bikov in volov, s katerimi je vozil zdaj že pokojni oče današnjega lastnika, svojemu namenu pa je vsa ta leta služila tudi žaga. Odkar sta kmetijo prevzela Milan in Danica, ki je kar 20 let doma pomagala ob službi, sta ob podpori mame Rozalije in zadnja leta ob pomoči sinov, Danija, Sandija in Blaža, veliko vlagala v razvoj, povečevala glede na zmožnosti in posodabljala kmetijo. Z leti so povečali hlev, s tem pa čredo in pridelavo mleka.

Hvaležna za podporo mame, predvsem pa zadovoljna in ponosna na pripadnost kmetiji in veselje do dela njunih sinov si gospodarja želita boljših razmer, da bodo skupaj domačijo lahko razvijali tudi v prihodnje. Čeprav je na kmetiji natrpan urnik in je delo na »petek in svetek«, si ga vendarle razporejaš sam. To Milanu veliko pomeni, saj je njegovo sodelovanje še kako pomembno tudi v lokalnem okolju. Kot dolgoletni svetnik, nekdanji podžupan, predsednik upravnega odbora Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenske Konjice, član raznih društev in pevskega zbora zelo sooblikuje podobo celotne občine. Nič manj aktivni pa niso drugi družinski člani, ki ponosno sledijo gospodarju v pripadnosti kmetiji in celotnemu kraju.