Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Hudej


Da so Hudejevi dobri gospodarji, ki ohranjajo tradicijo in dediščino, se opazi takoj, ko stopiš na dvorišče in v predprostor domače hiše, saj ga krasijo številna priznanja in plakete za domače dobrote.

Marija je izjemna gospodinja, ki ohranja peko in kuho na tradicionalen način. Daleč naokrog je poznana po svojem domačem kruhu, pecivu, poticah, po domačih marmeladah, kompotih, še posebej po borovničevem, ki je na raznih ocenjevanjih osvojil najvišja priznanja. Nič manj poznan ni Frančev želodec, ki si je prav tako prislužil mnoge plakete za kakovost in okus. Pred leti si je z dobrim gospodarjenjem prislužil tudi naziv najboljši gospodar z gozdom. »Domača hrana je tisto glavno, k čemur stremimo,« pravi Marija, ki svoje izdelke in domače povrtnine prodaja na tržnici v Velenju.

Čeprav ga oddajo nekoliko manj, tudi pri pridelavi mleka zagovarjajo kakovost. Skrbijo za dobro krmo, udobno bivanje živine in pašo. Poleg mlečne proizvodnje za blaginjo družine poskrbi nekaj gozda. Franc skrbi za hlev, Marija za svinje in gospodinjstvo, pri večjih opravilih pa pomagajo tudi otroci, Peter, Irena in Branka. Kot predsednica aktiva kmečkih žena svoje znanja na področju kuhe in peke pridobiva in predaja tudi v okviru društvenih dejavnosti, z ženskami pa na posameznih dogodkih poskrbijo za razvajanje gostov. Prosti čas in delo se zakoncema zelo prepletata, Mariji v kuhinji in Francu v gozdu. Tam pa oba najdeta tudi neprecenljivi trenutek zase.