Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Jagodič


Kmetija pri Rožman sredi Gorice pri Slivnici ima dolgoletno tradicijo. Današnji lastnik Aleš si kljub nesreči, ki mu je vzela roko, pogumno, predano in vztrajno prizadeva za proizvodnjo kvalitetnega mleka.

Jagodiči so delavni ljudje, z občutkom za naravo in živali. Kot nam pripoveduje današnji lastnik kmetije Aleš, so se s kmetovanjem bolj organizirano začeli ukvarjati njegovi starši. Že zelo zgodaj sta mleko oddajala v zbiralnico. Z dohodkom od prodaje mleka sta postavila nova gospodarska poslopja, kupila traktor in potrebno kmetijsko mehanizacijo ter prestavila hlev na današnjo lokacijo. Že od malih nog je Aleš skupaj z bratom in sestro rad pomagal očetu pri delu na kmetiji.

V življenju pridejo trenutki, ki ga v hipu spremenijo. Tako je Aleš pri 28 letih v delovni nesreči izgubil roko. Po končani rehabilitaciji je dlje časa iskal zaposlitev, nato pa se je odločil, da bo nadaljeval družinsko tradicijo. Danes je pridelava mleka še vedno njihov redni mesečni dohodek na kmetiji, hkrati pa se usmerjajo v vzrejo bikov in plemenskih telic, saj se Aleš zaveda, da je dobre molznice težko dobiti. Pri skrbi za kmetijo in življenje na njej mu je v oporo žena Marjana, sicer razpeta med službene obveznosti in delo doma na kmetiji. Za veselje pri hiši pa poskrbijo otroci, Nina, Anja, Dejan in Kristina.

Aleš se zaveda, da je domača hrana izjemno zdrava, zato se trudi v rastlinjakih pridelati kar največ zelenjave. Poleg tega zase zredijo še kakšno svinjo in kokoš. Tudi med sosedi je zelo cenjen, saj jim je vedno pripravljen nesebično priskočiti na pomoč. Ko so se letos člani prostovoljnega gasilskega društva lotili postavitve prvoaprilskega mlaja, jim je daroval 29 metrov visoko smreko.