Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Jakopina


V osrčju Olimja, tik ob minoritskem samostanu, cerkvi Marijinega vnebovzetja in Čokoladnice Olimje, je kmetija Jakopina, na kateri gospodari Marko. Življenjski utrip kmetije mu pomagajo ustvarjati mama Štefka ter sestra Stanika z možem Mirkom in sinovoma Timom in Alenom.

Mleko so začeli oddajati že v štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat je Markov stari oče na bližnjih kmetijah mleko prevzemal s konji in ga vozil v Podčetrtek.

Hitrejši razvoj kmetije se je začel na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Sprva so leta 1970 zgradili hlev, samo štiri leta pozneje pa so bili zaradi potresa prisiljeni zgraditi tudi novo hišo. V tistem času so kupili prvi molzni stroj. Skozi leta so precej povečali tudi število živine. Danes imajo 18 krav molznic, pri molži katerih si pomagajo z mlekovodom. Poleg tega imajo na kmetiji Jakopina skupno zbiralnico, saj mleko k njim vozijo tudi z bližnje kmetije Fajs – Pirš.

Ker je kmetija Jakopina na spomeniško zaščitenem območju, je razvoj precej omejen. Kljub temu je Marku pred leti uspelo pridobiti dovoljenja in zgraditi sončno elektrarno. Dodatnih načrtov pa Marko za zdaj ne kuje. Dovolj mu je, da mleko cenijo okoliški prebivalci, med njimi tudi patri minoriti, ki na kmetijo Jakopina redno prihajajo po sveže mleko.