Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Jan


Razdrobljena kmetija Gorjakovšek svoje ozemlje razprostira v Škalah in nad Škalskim jezerom, od koder izvirajo njene korenine. Kot rudarski oškodovanci so se morali prestaviti na drugo lokacijo. Z vsem imetjem kmetije pa lastnika zelo skrbno in preudarno gospodarita.

Družina Jan ima v Škalah le poslopja, preostali del kmetije se razprostira nad Škalskim jezerom, kjer so bili doma včasih. Zaradi izkopavanja premoga so se morali leta 1979 preseliti. Nekaj malega zemlje so ohranili na stari lokaciji, nekaj dobili prek Premogovnika Velenje, nekaj pa je imajo tudi v najemu. Brankovi starši so bili prvi, ki so začeli z mlečno prirejo, vedno pa jih je pri kmetovanju oviralo pomanjkanje bivalnih in kmetijskih površin. Po očetovi smrti in preselitvi na drugo lokacijo je kmetijo nasledil Branko ter skupaj s soprogo Marjano nadaljeval mlečno tradicijo.

Kolikor so jima možnosti dopuščale, sta vsako leto nekaj malega povečala, trenutno pa skrbita za 20 glav molznic in redita tudi nekaj glav telic. Letna kvota oddanega mleka na kmetiji je med 80 in 90.000 litrov. »Dokler bo služilo zdravje, bova delala naprej,« pripoveduje Branko in o prihodnosti govori z rahlo negotovostjo, saj so vse tri hčere zapustile dom, so v službi in drugje so si ustvarile svoje družine. Večinoma delata sama, zato sta precej zavezana dnevnim obveznostim in si težko privoščita kaj prostega časa. »Če imaš zemlje dovolj, se lahko širiš,« pojasnjujeta zakonca, ki bosta za zdaj ohranila kmetijo v obsegu, kot je, za naprej pa se bodo morda odločale naslednje generacije.