Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Jančič


Kmetija Jančič leži na začetku naselja Marijina vas, ki je le 4 km oddaljeno od zgodovinskega kraja Jurklošter. Tam je dolga leta deloval kartuzijanski samostan, ustanovljen leta 1170 in ena najstarejših srednjeevropskih kartuzij.

Z iskreno radovednostjo smo se potopili v zgodovino samostana, ki so mu bili Celjski grofje zelo naklonjeni. Prav zato naj bi bila po legendi zahrbtno umorjena Veronika, sprva pokopana v Braslovčah, pozneje prepeljana na samostansko pokopališče v Jurkloštru. Danes o dogajanju v kartuziji Jurklošter nemo pričajo ostanki razvalin. Življenje skromno piše nove zgodbe o delu na zemlji in sožitju med naravo in človekom.

Le 4 km stran je Marijina vas in tam tudi kmetija Jančič. Na njej gospodarita Marija, po domače Marjana, in mož Milan. Marjana, ki prihaja iz Loke pri Planini, je svojo delovno pot namenila kmetiji in družini, medtem ko ima Milan še službene obveznosti.

Miran, Sašo in Neja so poskrbeli, da je otroški smeh zapolnil dom. Danes že vsak stopa po svoji poti, mama Marjana pa se še vedno rada spominja let, ko so vsi skupaj živeli pod eno streho. V lepem spominu so ji ostali družinski izleti na okoliški hrib Rudenik. Da je življenje prepleteno z vsem, kar ponuja narava, pa opišejo spomini, kako so se otroci včasih v vročih poletnih dneh kopali v bližnji reki Gračnica.

Da se zgodbe o domu in življenju na kmetiji ohranjajo, rada poskrbi mama in tašča Marija. Res je, spomini ne smejo v pozabo, vendar v srcu tlijo tudi pričakovanja za leta, ki prihajajo. Marjana si želi, zase in za vso družino, predvsem zdravje in da se tržne razmere ne bi poslabševale, saj kmetija zanjo predstavlja način življenja.