Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Javeršek


Javerškova kmetija leži na gričevnatem vrhu Trebč, od koder je odličen razgled na sotelsko ravnico, okoliške vinograde in romarsko središče Svete gore. Kljub nesrečnemu dogodku Jožica še vedno z ljubeznijo in predanostjo skrbi za moževo kmetijo.

Na kmetiji Javeršek se s kmetovanjem ukvarja že več generacij. To dokazuje tudi več kot 100 let star hlev, ki ga je dal zgraditi možev dedek. Z intenzivno prirejo mleka se ukvarjajo zadnjih 30 let, od takrat, ko sta kmetijo prevzela Jožica in mož Ivan. Začela sta s približno 10 glavami živine, mleko sta več desetletij v kanglah vozila v skupno zbiralnico k Vukovim. Postopoma sta začela povečevati število molznic, zato sta se odločila za gradnjo novega hleva in svoje zbiralnice. Danes imajo 27 molznic, nekaj plemenskih telic in pitancev.

Poleg prireje mleka se na kmetiji ukvarjajo z gozdarstvom in vinogradništvom, saj imajo zasajenih približno 2000 trsov. Leseno vinsko klet je leta 2008 zamenjala zidana, ki so jo zgradili na mestu stare hiše. Jožica nam v kleti ponosno pokaže zbirko Štirje letni časi, delo lokalne slikarke Marte Kum, ter številna priznanja, ki jih je na salamijadah prejel njen pokojni mož.

Po smrti moža Ivana lansko leto je Jožica ostala sama na veliki kmetiji. »Takšno je življenje. Ko ostaneš sam na takšni kmetiji, moraš dalje. Naučiš se vseh kmečkih opravil,« doda. Pri delu na kmetiji in v vinogradu sta ji v veliko pomoč možev brat in nečak Uroš, ki ga delo s traktorji izjemno veseli in bo nekoč kmetijo tudi prevzel.